Прехвърляне на номер към друг оператор

След като днес в магазина на Мтел ми казаха “Ами не, няма откъде да прочете това”, реших че може и да спестя време и нерви на следващия низвергнат потребител, като споделя наученото по метода “от гише на гише”.

Прехвърлянето на номер би трябвало да е лесно и сравнително бързо. За индивидуалните потребители, които сами са си купили и телефона и номера, сигурно е така. Но ако се опитате да излезете от 1 корпоративна група – например при смяна на работата – и да се прехвърлите директно в друг мобилен оператор, става сложно.

1. За да се избегнат неустойки и т.н., правилният човек, представител на старата ви корпоративна група, трябва да иде в клон на новия оператор избран от вас, да сключи нов договор с него и там да пусне заявление за прехвърляне на номера ви. – 1 месец докато разберете за тази процедура и още 1 месец докато човекът успее да влезе в клона на оператора.

2. След около седмица новата ви карта със стария номер ще е активна и можете да си я сложите в телефона.

3. Но ако телефонът е купен пак от корпоративната група, от която излизате, той най-вероятно ще се окаже кодиран и няма да може да го ползвате. Поне не й веднага.

4. За да получите код за отключване на телефонът ви, не е достатъчно серийния номер и уникалния код, които могат да бъдат видени от самото устройство. Мтел искат допълнително да кажете поне към кой номер е купен апаратът. Представете си фирма с над 15 служители и кой знае колко купени апарати, номера и т.н. Т.е. вие няма как да знаете, освен ако не налучкате случайно. Или пък ако изровите гаранционната карта, договор, кутийка или нещо такова, което най-вероятно отдавна е изчезнало, след като апаратът ви е на повече от 2 години.

Оттук нататък имате два варианта:

5. Да тормозите пак бившия си работодател да рови в няколкогодишни поръчки и отношения с мобилния оператор, за да откриете точно вашия апарат.

Или

6. Да подкрепите местната икономика като оставите определена сума в GSM-сервиз, за да ви разкодират устройството. И докато чакате, да си купите какъвто и да е друг апарат, за да можете поне да говорите по телефона. Т.е. минимум 60-80 лв. вътре.

Не е толкова сложно, но отнема много време да разбереш какво точно трябва да направиш, защото мобилния оператор, когото напускаш, изобщо не иска да ти помогне, а напротив. Явно разчитат, че човек ще се откаже, ако види малко спънки. Но бъркат – след като човекът е решил да си тръгне, опитът да го спираш и мотаеш само ще го настърви да изгори всички мостове назад и някога отново да се върне.

Ако потребителят наистина води, както казват Мтел в сегашната си кампания “Ти водиш”, то трябва да направиш преживяването му възможно най-малко болезнено, дори когато си тръгва. Поне му дай информация. А то излиза, че е по-трудно да скъсаш с мобилен оператор, отколкото да се разведеш.

Защото ето такъв bad user experience за 1 ден руши трудно спечеленото доверие и крехкия позитивен имидж, изграден чрез подкрепата на хубави каузи.

Мечтая си за деня, в който ще се появи тази технология, която ще ми позволи да игнорирам всички арогантни към потребителя телекоми.

2 мнения за “Прехвърляне на номер към друг оператор”

  1. И корпоративна група да преместиш понякога не е лесно. Водя 6-месечна борба да спрат едни карти с изтекъл договор с един оператор.

  2. Имам същия проблем.Мтел ме задължават да сключа договор с тях да платя 3 месечна неустойка и тогава вече да се махна от тях.Не мога да мина на прима.Помагайте с акъл.Нерви не ми останаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *