Селфи на Айфеловата кула? Не! Нарушаваш закона.

И обикновените хора като мен има какво да научат на технологичните конференции. На Bulgarian Web Summit ’15 вчера се говореше за политиката на ЕС за авторските права, за гражданите срещу лобитата, за утопичен маркетинг, писане и позициониране за стартъпи. Имаше прекрасно кафе, ароматен чай и дори уникалните сладки на Ванилницата. А атмосферата, както обикновено, бе изключително приветлива и свободна.

Макар на моменти дори да схващах смешките в по-хард инженерните теми, аз се впечатлих най-дълбоко от темата за очакваната реформа в ЕС по отношение на авторските права. Защото това засяга всеки от нас, а в нашите мили родни медии изобщо няма информация по въпроса (каква изненада!). Единственото, което открих на български е Доклад на Европейския парламент, оценяващ Директивата за авторските права – очакват се промени в законодателството.

Щеше да е интересно да видя на живо макар и бивш евродепутат и то от Пиратската партия, но Амелиа Андерсдотер си изпуснала самолета и цялата тежест на темата падна върху Галя Манчева – Digital Rights Activist и Privacy Fighter.

Оказа се, че двама български евродепутати (Ангел Джамбазки и Ева Паунова) участват в обсъжданията за реформата в авторските права, но тъй като не са съвсем навътре в темата, прокарват интереса само на индустрията, защото само индустрията има ресурси да изпраща лобисти, които да ги просвещават. Т.е. те не знаят какво е отношението на техните избиратели – гражданите на България. И Галя предложи да им го кажем – като им пишем мейл на име.фамилия@europarl.europa.eu или още по-добре като им изпратим тази картичка:

DSCN0109

Картички ще се раздават на EurDIG15 конференцията в София на 4-5 юни, но ако искате по-рано можете да пишете на Галя.

Защо да го направим ли?

Защото в изключенията от общата Директива законите за авторските права в отделните страни са много различни и объркващи както за потребителите така и за собствениците на правата. Освен това са морално и всячески остарели – отпреди Facebook и Twitter. Да внимавате като се снимате пред Айфеловата кула, защото ако си качите селфито във Фейсбук, френските власти може да ви подгонят – там това се счита за нарушаване на авторските права на архитекта. По исторически причини законите са предимно в интерес на индустрията (музикална, филмова, т.н.), която естествено се възползва от положението и иска да запази статуквото. Вместо да се адаптира към потребителите и пазара, индустрията преследва и откровено заплашва нормалните хора, манипулира общественото мнение с изкривена информация, а спечелените пари от съдебните процеси и глобите дори не стигат до музикантите – разделят си ги адвокатите и лейбълите.

За щастие в България в момента поне не е незаконно да си свалиш защитен филм от някой торент – нарушение е качването му. Но в Германия не е така и вероятно голяма част от българските студенти или емигранти там са го разбрали по трудния начин – с глоба. В някои ЕС-страни е незаконно да даваш дори линк към статия – а връзките между онлайн ресурсите са същността на Интернет!

Защо сега?

Защото точно в момента предложенията за реформата ще влизат за обсъждане в Европейския парламент, есента в Комисията и накрая – най-късно догодина ще бъдат гласувани окончателно. Ако сгафят тогава ще има протести в цяла Европа – но ще са закъснели и по-трудно ще се стигне до добро решение. Ако им пратим картичка сега, това ще означава „Добър ден, ние ви познаваме, разчитаме на вас, и се интересуваме активно от вашата работа. Следим гласуванията и позициите ви. Очакваме като наши представители да имате предвид и нашето мнение на граждани и Интернет потребители, когато гласувате за промените в авторските права в ЕС.“

fixcopyright.eu и copyright4creativity.eu са добри отправни точка за допълнително четене по въпроса ;)

Информацията е сила. Интернет я дава на всеки, който я потърси. Нека да я използваме за добро и да я запазим. Надеждата сме всички ние …

DSCN0108

… и дъгата, която огря IEC след края на най-доброто издание на Bulgaria Web Summit досега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *