Строй, разрушавай и пак така

Вчера ми светна какво друго ми липсва в легото, освен по-нормална цена естествено.

Наскоро децата получиха подарък – една чанта пълна с големи, удобни за хващане, конструкторски кубчета Mega Blocks. Мислех, че вече са пораснали (5 и 7 г.) за такъв тип играчки, защото напоследък мрънкат само за лего. Обаче така се заиграха, че 3 дни не успях да ги привлека да правим коледни курабийки.

Първо малкият си направи пушка каквато си сглобявали децата в детската градина, но там рядко успявал да се дореди до конструктора.

megablocks2

След това имаше още гаражи, коли, къщи, замъци…, каквото си измислят. Не само по инструкции, ами свободно – каквото им хрумне. 2 часа никой не поиска да му помогна да сглоби или разглоби частите. Справяха се абсолютно сами.

По едно време чух от съседната стая силен трясък. Докато отида да видя какво става, кулата се оказа отново построена и пред мен я събориха с един замах, с блеснали очи и усмивки до ушите.

Най-веселата част от строенето се оказа разрушаването. Пък аз дори не можах да им се скарам. Това не беше беля. Разпилените части се събират бързо и лесно без прахосмукачка, не се губят, не се чупят, а и нищо не чупят. Строиш, разрушаваш, пак строиш, пак разрушрашавш и накря прибираш в торбичката. За разлика от леготата, които веднъж сглобените си стоят така подредени на етажерката със седмици и децата не искат да ги развалят. А когато все пак решат да развалят, не могат сами – все някоя част им се изплъзва от пръстчетата.

Да можеш да събориш, за да посториш наново – това е свободата да опиташ отново, нещо различно, по друг начин. Сега е модерно всички бизнес-гурута да ни учат как да бъдем смели и да не се страхуваме от провал, а може би просто трябваше да ни оставят да рушим собствените си творения, когато бяхме малки. Точно затова Megablocks ми харесаха толкова много. Доказано в практиката – те са идеален подарък за момченца и момиченца, за Коледа, ЧНГ, рожден ден или всеки друг повод :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *