Писане на документация + страст = олио + вода?

Писането на техническа документация е същото като счетоводството и фактурите – задължително, неизбежно, досадно, предпочитам-друг-да-го-направи. Така си мислех преди седмица, когато отидох като блогър на конференцията за техническо писане ETC 2016 в София.

Там обаче видях около 100 човека, за които това е не само добре платена и перспективна кариера (особено за жени в ИТ), но и творческо предизвикателство. Те са с разнообразно образование и опит – химия, филология, журналистика, компютърни науки и т.н. Но говорят с еднаква страст за това колко е интересно да пишеш онлайн Help-а за потребителите на някой софтуерен продукт и как винаги има начин да напишеш някое How-to още по-ясно и по-разбираемо. На перфектен английски език. И за предпочитане с ясна структура на информацията и метаданни към всяко парченце съдържание.

Харесаха ми думите на Ваня Кирицова от едно интервю за CIO.bg наскоро – „Ако програмистите се чувстваха комфортно с това да пишат текстове за потребителите, тази професия навярно нямаше да съществува.“

Че работата на авторите на техническа документация е важна, нямаше нужда да се убеждаваме. Благодарение на конференцията обаче успях да погледна от още няколко ъгъла към нея, които я правят доста по-интересна в моите очи.

1. Документацията като част от UX

Всеки елемент от продукта, с когото взаимодейства потребителят, изгражда представата му за вашата компания. Да, онези дебели и не-еко ръководства – също са част от потребителското изживяване.

От една страна – колкото по-добър е UX-ът, толкова по-малко нужда и по-малка по обем документация ще има (поне такава насочена към потребителя). От друга – никой не може да предвиди всички ситуации, в които потребителят ще има нужда от Help.

Ние вече очакваме да имаме достъп до информацията как да си решим конкретния проблем във всеки момент, на всяко устройство, персонализирано и само с информацията, която пряко ни интересува точно сега.

Тук някъде посредата се срещат и се преплитат ролите на техническата комуникация и UX.

На откриването на ETC 2016 Майкъл Фриц, CEO на tecom Europe, прогнозира, че скоро техническата документация ще се съхранява в самия продукт, ще бъде част от цялостната услуга. Няма да четем ръководствата, а ще виждаме, каквото ни трябва на вградени дисплеи, ще сканираме кодове с телефоните си, а сензори и чипове ще ни дават данни.

В момента се работи и лобира усилено върху това ЕС да промени регулациите си така, че за някои видове продукти да не е задължително да има хартиен носител, както е в момента. TechNews.bg разнищват темата заедно с Майкъл Фриц доста по-просторно в тази статия.

2. Документацията като основа за content marketing.

“Дай на хората нещо полезно” е една от мантрите в маркетинга чрез съдържание. Един от най-вървежните, но пък сравнително по-трудни за реализиране формати са именно ръководствата, само че кръстени по-секси. Вместо “Как се правят снимки с телефона” става “Smartphone Photography 101 – The Ultimate Guide to Smartphone Photograpy”.

Добрата документация може да спести време в създаването на подобни маркетинг материали.

Още по интересно стои въпросът с видеото.
Една електронна книга върши много добра работа за зарибявка – хората си оставят имейл адреса, за да я свалят, но после почти никой не я чете. Така времето и труда по създаването й отиват почти на халос. Докато видеото продължава да бъде търсено и гледано дълго време след публикуването му. За младите, модерно наричани millennials, видеото е единствения формат, на който биха обърнали внимание изобщо. А те не са аудитория, която с лека ръка да пренебрегнеш.

Алекс Лутер от SAP разказа как те инвестират и обучават авторите на техническа документация да правят видео клипове и ги улесняват като предоставят темплейти. Ето интервюто на TechNews.bg с него.
Според него след 2 часа обучение всеки може да създаде едно кратко How To видео – снимкайки собствените си взаимодействия с продукта и разказвайки със собствения си глас – все едно води обучение за потребители в стаята.
Този подход към създаването на видео съдържание чрез видео темплейти изглежда доста практичен и удобен. Със сигурност скоро ще се разровя как се правят, с каква програма, как се използват, дали има готови някъде онлайн, които може да стъпиш. Ако някой знае повече и може да ми помогне откъде да започна – споделете в коментарите, моля :)

3. Документацията като част от workflow-a във всеки проект
За мен една конференция е полезна, ако има поне 1 нещо, което науча там и го приложа още на следващия ден в работата си. На ETC 2016 това беше простичкия трик да вкараш документацията като стъпка от работния процес на проекта. Така всяка задача, за да бъде приключена, трябва преди това да бъде документирана. Е, направих го – добавих стъпката. Сега остава да я изпълнявам съвестно :).

Вече очаквам следващата ETC
За догодина – 8-то издание на конференцията – бих се радвала организаторите да включат примери и опит за техническото писане в не-чак-толкова-големите фирми като SAP и VMWare (основни спонсори на събитието и двигатели на българската общност на техническите комуникатори). Ако го направят, токувиж се окаже, че хората, на които им е интересна тази работа и искат да се усъвършенстват в нея са доста повече от настоящите стотина full-time ангажирани технописци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *