Мога ли сама да си направя сайт?

Всеки собственик на бизнес (особено на малък бизнес) трябва да може да работи с WordPress. След имейла и ексела, WordPress е третият най-важен елемент от „компютърната грамотност“… вече. Е, поне една новина да пуснете и телефона за контакт да си редактирате сами, ако се наложи. Не е чак толкова трудно да се научи. А инвестицията на време в придобиването на тази нова компентентост, може да се окаже и вашето конкурентно предимство.

Въпросът „Трябва ли ми уебсайт?“ вече е реторичен. Изключвам „сенчестите“ бизнеси, които дори записа в Търговския регистър биха избегнали, ако имаше как.

По-важният въпрос е „Каква работа очаквам да свърши сайта, така че да помогне на бизнеса ми“. Проблемът е, че в началото почти никой не може да отговори точно и ясно на този въпрос. Ако инвестирате сериозно в сайт, без да знаете какво искате от него, най-вероятно ще останете разочаровани. Добрата практика е да си наемете консултант, с когото да изготвите стратегия за сайта, да направите задание и план за действие и след това да търсите, кой да ви го изработи. Теоретично уеб агенциите или по-добрите уеб разработчици могат да ви помогнат с насоки, добри практики, опит, препоръки, но все пак никой не познава вашия бизнес и вашите цели по-добре от самата вас.

Най-добрият начин да разберете какъв сайт искате, е да изградите първия си сайт сама бързо, икономично и в същото време устойчиво – например с WordPress. Може да стартирате с блог или с 1 страница с инфо „кои сме, къде сме, какво правим“ – колкото ви стигнат силите, въображението и търпението. В Мрежата има безкрайно много ресурси за обучение (на български също), безплатни и платени – Google е вашето оръжие.

WordPress не е най-лесният начин да си направите сайт. С Weebly е по-бързо, по-удобно и дори по-евтино. Обаче съвсем скоро ще научите повече, ще поискате повече и Weebly ще ви отеснее. И тогава ще трябва да се преместите (а това не е чак толкова лесно) и най-вероятно ще изберете WordPress, заради гъвкавостта, мощта и огромната отворена общност от професионалисти, която стои отзад.

Не взимайте сайта прекалено на сериозно. Да, той трябва да работи, да изглежда добре, да се вижда от търсачките и от мобилните устройства, и да казва най-важното за вашия бизнес. Но един сайт е винаги „в процес на разработка“, защото вашият бизнес е в постоянна динамика и винаги ще има нещо да подобрите, нещо да добавите, нещо да махнете. Нито един сайт не е перфектен и то завинаги. Затова по-добре започнете с нещо малко и после променяйте, надграждайте и подобрявайте.

Не прекалявайте с безплатното. Купете си собствен домейн – по евтино е отколкото да си направите визитки. Изберете надежден хостинг, още по-добре специализиран за WordPress. Докато разучавате основните неща в WordPress-а (как да си направите страница, меню, блог публикация, да качите картинки, да закачите Google Analytics и т.н.) можете да ползвате някоя от стандартните теми на WordPress, които са едновременно сигурни и безплатни. По всяко време може да смените темата с друга – дори платена – чийто дизайн ви допада повече или има повече възможности.

Можете да създадете сайта си за един уикенд, без да се напрягате особено. Ще ви трябва още около 2-3 месеца, за да стигнете до началната идея как той може по-добре да допринася за бизнеса ви. На този етап вече е препоръчително да си наемете специалисти, които да направят сайта както трябва, но това не означава вие да се оттеглите напълно. Напротив – просто няма да правите техническите неща.

Рано или късно ще опрете до WordPress, затова по-добре направете този избор още в началото. Така ще си спестите много главоболия, ще бъдете адекватни и ще можете да извадите най-доброто за вас от WordPress специалистите, които ще наемете. Когато през ръцете ви е минал поне един семпъл блог на WordPress, ще знаете какво да поискате от разработчиците и дизайнерите, ще разбирате по-лесно какво ви говорят, и ще можете да оцените труда и знанията им. Така и вие и разработчиците ще бъдете щастливи – а това е единственият път към перфектния сайт.

И най-дългото пътуване започва с една малка стъпка – вижте няколко примера за вдъхновение ;)

Прочетете още – Кой ще ми помогне за WordPress?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *