Всеки ден трябва да е Innovation Explorer Day

Иновациите не стават набързо. Нужно е време, съсредоточено мислене и много привидно иновативни идеи, които да бъдат отхвърлени смело. Понякога е нужна помощ отвън, за да преодолеем собствените си ограничения, които имаме спрямо нашия продукт/услуга/процес, които искаме да променим. Това е основното, което научих на Innovation Explorer Day (25.02.2015, SEC). Прекрасно събитие, организирано от Капитал и Innovation Starter Box.

Благодарна съм на събитието, че обедини двете основни „школи“ за иновации – Design Thinking и Systematic Inventive Thinking (SIT). Репортажната част вече е налична – Live: Форумът Innovation Explorer Day , а Силвина също разказа впечатления.

Design Thinking ми е по-близко и по-отдавна. Харесва ми това, че е user-centric, че се работи на бързи интерации, всяка интересна идея се тества бързо и с обратната връзка се редизайнва нататък. Съвсем agile подход :) Трудното в прилагането му в моята работа досега е първоначалното проучване на „потребителите“ – бавно, скъпо, не винаги достатъчно пълно. И въпреки това, когато можем добре да дефинираме аудиторията си и действително я познаваме добре – design thinking e първият ми избор за решаване на конкретната задача (комуникационна, най-често при мен).

Миналата пролет имах шанса да се докосна за първи път до SIT. Видях един съвсем нов свят. И инструментите, с които да направим бизнеса си в този свят по-продуктивен и така да сме по-щастливи. Изглеждаше толкова лесно! Целият екип беше тотално заразен от идеята и седнахме да мислим. Но не отделихме достатъчно време и нищо реално не се получи. Ето защо, когато лекторите на #IX2015 казваха, че трябва постоянна нагласа, трябва да се отдели достатъчно време (поне 3-4 дни, някъде далеч от офиса, и мултидисциплинарен екип), трябват целенасочени усилия, вече разбирах. На workshop-a за SIT, на който бях със Силвина < Благодаря ти!> научих, че времето е нужно, защото трябва да стигнем отвъд интуицията си и първите хрумки, за да открием нещо ново.

SIT може да се прилага върху всичко – продукт, услуга, процес. Най-лесно е с продукт, и затова workshop-ите се занимават с това. Обаче сега успях да чуя и това, което ми липсваше, за да мога да прилагам SIT в бизнеса с услуги. Когато работиш с продукт – описваш компонентите му. Когато е услуга – съставните й елементи. Когато е процес – стъпките. И после се заиграваш с някоя от основните части.

От разказите и примерите на Ерез Цалик и д-р Феликс фон Хелд видях, че понякога ни трябва човек като тях – фасилитатор, coach, или както там се нарича – който да ни даде кураж да позволим на въображението си да разиграе първоначално „немислим“ сценарий за нашия продукт. Дори да е само на ужким, на шега, като част от упражнението. Един такъв ритник отвън помага, ако ни е трудно да се разделим с фикс-идеите и презумпциите си относно нашия бизнес, който познаваме толкова добре и с който сме свикнали твърде много.

Естествено, много идеи се раждат спонтанно, чрез вдъхновение. Истински креативните хора го могат, но не всички сме такива или поне не постоянно. Силата на SIT и Design Thinking e, че ни дават инструментите да предизвикаме това вдъхновение, точно когато ни е необходимо. И евентуално да минем без вдъхновяващи субстанции :-) . Самата работа с инструментите на SIT e толкова опияняваща, а в същото време продължаваш да мислиш трезво. И все по-смело.

Innovation Starter Box e мястото, което трябва да следите, за следващи семинари и workshops.

Надявам се догодина пак да има Innovation Explorer Day, а сега с любопитство очаквам лятото, за да видя какво са намислили Леона, Красен и компания под името „KIDS Academy“. Дано да става за 6-годишни :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *