Можем ли да превърнем детския рожден ден отново в празник?

Искам вече да е утре – денят след детското парти. Особено, ако ще го празнуваме както е стандартно – в клубче или детски парти център. За мен това е една от най-стресовите ситуации в живота ми. Миналата година, дори се разболях от мислене как, кога и какво точно да направим за рождения ден на сина ми, който ставаше на 2 г. И по принуда пропуснахме – не направихме нищо специално. Само торта вкъщи с най-близките и беше прекрасно.

IMG_0091

Защото иначе подготовката започва поне 1 месец преди Денят. Трябва да се избере място и да се резервира. Повечето хубави клубчета, парти центрове или други интересни за децата места за празнуване са заети поне 4 уикенда напред. Това обаче не е целият рожден ден. Освен партито има торта в детската, торта у дома… Три дни яли пили и се веселили. Само дето за родителите веселбата хич я няма.
Правили сме рождения ден на 5г. ми дъщеря в детски парти център. И сме били гости на много други такива. Но не ми е любимото. Ето защо.

1. Наистина е най-лесно, поне на пръв поглед, но изисква не съвсем скромен бюджет.
2. Планира се прекалено от рано – ами, ако рожденикът се разболее точно тогава? Или пък гостенчетата не успеят да дойдат? Бюджетът гори и планът пропада.
3. Ограничен избор на място – то трябва така да е избрано, че да има удобен достъп с кола, защото след партито трябва да се натовари цял багажник подаръци. А и да има гостите къде да паркират.
3. Храната – пица, сок, хапки, няма голям избор, да не говорим за полезни храни. Досега плодове на детско парти в клубче не съм видяла.
4. Аниматорът – децата май наистина се забавляват, но дали сме съгласни някой да ги режисира от съвсем малки, да ги учат да слушат дори в забавленията?
5. Родителите и децата са разделени. Това така или иначе ще се случи като поотраснат и сами започнат да празнуват, но защо да бързаме? В детската градина, че дори и в първите класове, децата все още се радват на компанията ни. И ще запомнят завинаги моментите, в които сме се забавлявали заедно.
6. Ако децата са малки или родителите по други причини не могат да ги оставят сами, често увисват в странни разговори с „колегите“ родители от детската градина. Ако случиш на компания, понякога се получава добре. Но най-вероятно искаш да си някъде другаде през тези 2 часа. Или поне да свършиш малко работа, ако си носиш компютъра.
7. Всички партита си заприличват. След 10-тото парти и вече обиколили почти всички клубчета в града, нещата стават еднакви. И никой не си спомня точно рождения ден на Марийка или какво точно са правили на рождения ден на Иванчо. Особено, ако се съберат 2 купона в един ден.

Добре, че има алтернативи ;) Ето някои проверени, изпитани и одобрени идеи:

1. У дома – храната е лесната част, чистенето „преди и след“ обикновено отказва, но при добро желание или достатъчно помагачи си струва. Най-доброто за децата, защото са си вкъщи и могат да покажат на приятелчетата си всичките си любими играчки.
2. На площадката пред блока – лека почерпка, може да си направите карнавал, състезания с колела – каквото ви хрумне.
3. В парка – най-бързо достъпната природа. Ако времето не е съвсем слънчево, една сглобяема тента е достатъчна. Важно е да има достатъчно чували за боклуци.
4. На водната пързалка + сладкарница – така ще се уморят, че после ще заспят докато се приберете.
5. На блъскащите се колички и въртележките + квартално ресторантче – същото като водната пързалка, но може и през зимата. Дори злоядите ще проядат.
6. На детски концерт/куклен театър + сладолед. – пак иска малко планиране, заради билетите, но пък в името на изкуството си струва, нали?
7. Дори без гости и накрай света – стига да сме заедно.
8. На плажа с торта и приятелчета. – допълнение от Надето
9. В зала за катерене през зимата. – допълнение от Надето

Продължавам да събирам добри идеи, че ще имаме още поне 10-тина рождени дни да отпразнуваме, преди децата да ни отсвирят.

2 мнения за “Можем ли да превърнем детския рожден ден отново в празник?”

  1. С моите деца бях изпаднала в почти същата ситуация. В крайна сметка редувам наемането на аниматор и заведение, с празненство вкъщи. В интернет има доста полезни съвети как да се оптимизира и направи партито вкъщи по-интересно, приятно и здравословно. Последно съчетах идеите и съветите от тук,
    http://giventertainment.com/category/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE/
    получи се доста добре. Успех и бъдете щастливи :)

  2. Благодаря Цветелина! Готино сайтче – мерси за линка. Радост и здраве за вас също! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *