Защо ще гласувам за ДЕОС

Не обичам да говоря, още повече на маса и с приятели за политика. Но половината ми приятели още не са чували, че ДЕОС съществува и че поне в София (а също Хасково и Перник) този път има за кого да се гласува на местните изори. А голяма част от другата половина всъщност правят ДЕОС.

Първите може така и да не чуят, защото най-вероятно няма ТВ клипове, концерти с кебапчета и реклами върху автобуси. Няма как една startup партия, родена от протестите срещу Орешарски и Пеевски, да извади милионите на ГЕРБ за предизборна на кампания. Парите за кампанията се набират изцяло от дарения, като отчетите и списъкът с дарителите са публични и лесно достъпни за всеки. Прозрачността е основното, заради което вярвам на ДЕОС повече от на всяка друга БГ партия.

Всъщност харесвам Фандъкова. Струва ми се, че прави най-доброто, което може. И с това се изчерпват всичките ми причини да гласувам за ГЕРБ. Както преди 4 и преди 2 години и сега това не е достатъчно. Не съм достатъчно зелена за зелените, а реформаторите са ми твърде консервативни.

За щастие тази година изборът ми за кого да гласувам в София е лесен – Виктор Лилов и ДЕОС – номер 35. Ето моите причини – рационални и емоционални.

Рационално. Елементите от програмата СофияЗаХората, които ме печелят, за по-лесно – в цитати от самата програма.

1. Община в услуга на гражданите, а не граждани в услуга на общината. „В политиката длъжностните лица са мениджъри с ограничен във времето мандат и те трябва да третират гражданите, като работодатели, а не като ненужна досада.“

2. Електронна община, отворен код, отворени данни, електронни плащания, интелигентно управление. „CIO на София. За превръщането на София във водещ интелигентен град ще предложим създаването на позиция Chief Information Officer (Директор информационно обслужване) с ранг на заместник-кмет.“

3. Образованието. Бюджет за сапун и тоалетна хартия в училищата. Контрол върху храните и върху системата за прием в детските градини. Подкрепа за алтернативните образователни форми „… като съдействаме финансово на кооперативните и други алтернативни форми на детски градини, които да имат право на помощ след регистрация като такива, и внасяне в общината на гаранционна сума, която да се възстановява след първата година успешно функциониране.“

4. Градски транспорт. „Ще обърнем особено внимание на транспортната свързаност на северните квартали на София, които са изключени от почти всички градоустройствени решения. Квартал „Левски“ например е от другата страна на летището, но жителите му нямат пряк достъп с градски транспорт до него, а трябва да минават през центъра на града.“

5. Витоша, контролът върху концесионерите, проверка на концесионните договори. „Ще направим проверка дали и доколко те гарантират обществения интерес, запазването на природните дадености и достъпа на гражданите“. „Няма да мълчим и няма да търпим произволното спиране на лифтове от страна на концесионера“.

6. Културата и градската среда – „да“ на старите красиви сгради, като „Къщата с ягодите“ и „не“ на запуснатите/недовършени постройки като „Феята“.

7. Въздух, годен за дишане. Повече електро- и хибридни, по-малко стари автомобили. „Отворен пазар и съревнование на решения при подмяната на отоплението – дали ТЕЦ, газоснабдяване, термопомпа, пропан-бутан, локални мрежи с котли на пиролиза или просто добавяне на електрофилтър на комина – нека победи най-ефективният вариант като цена и качество.“

8.Повече бизнес инкубатори и социално предприемачество„. „Работни места вместо ограничения.“

9. София – човечен град.

Това са достатъчно много и конкретни причини „за“. За първи път гласувам толкова съзнателно и убедено. Това ми стига, за да се вдигна на 25 октомври до кварталното училище и да пусна една бюлетина. Всъщност две – защото има и референдум за електронното гласуване. Там също съм „ЗА“.

Емоционално

Учителката на дъщеря ми – Мис Дора – ми припомни, че „Обичам е глагол – т.е. действие“. Мисля си, че да си гражданин също е действие. Да четеш и да мислиш. Да говориш. Да се включиш в подписка. Да отидеш на протест. Да направиш дарение за кауза, за която ти пука. Да се разходиш до училището, за да гласуваш.

Много мои приятели не гласуват, защото им е далече. Ами – прибери се този път и гласувай „ЗА“ на референдума за електронното гласуване, за да можеш следващия път да гласуваш откъдето си искаш.

В последните месеци на предишното си работно място видях как в залата за срещи в офиса се роди ДЕОС и какви свестни хора го направиха. А всички кандидати от листата на ДЕОС и кандидат-кметът Виктор Лилов поздравявам за куража да преодолеят себе си и да нагазят в калта, за да внесат лъч човещина и интелигентност в управлението. Аз не съм толкова смела – но поне мога да ги подкрепя като гласувам.

„Приятелите на моите приятели са и мои приятели“ – това още има смисъл, нали?

Гласувайте в неделя. Важно е.

… розавата шапка загубих още не следващия ден след снимката, но надеждата за по-добрия ни живот тук, в България, в София, още не съм …

2 мнения за “Защо ще гласувам за ДЕОС”

  1. Успех! Време е да подкрепим една нормална алтернатива, дори и като протестен вот.

  2. Само да подскажа, че технически можеш да пуснеш и още една бюлетина – за общински съветници. Тя е отделна. А понякога общинските съветници (ако са с характер) са по-важни от кмета, дори ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *